10-ndal oktoobril tähistakse kõikjal maailmas vaimse tervise päeva.
Eestis toimub sel päeval Rahvusraamatukogus kell 10.00-18.00 Eesti vaimse tervise ja heaolu koalitsioon VATEK messi noortele #TUNDEDÜLEPEA#TULEDTOIME#MINAKA

NOORTELE.
Seekord koondatakse oma tähelepanu noorte vaimse tervise hoidmisele ja neid puudutavatele võtmeküsimustele. Kuidas tasakaalustada netisuhtlust vahetute kontaktidega, kuidas võidelda küberkiusamisega ning kuidas mõjuvad vägivaldsed videomängud? Kuidas kasvada vastupidavaks ja rahulolevaks nooreks, kes ei kuku ainete kuritarvitamise, vägivalla ja internetisõltuvuse nõiaringi?

TÖÖTOAD.
Rahvusraamatukogu saalides toimuvad tasuta töötoad-ettekanded, kus viiakse läbi suhtlustreeninguid, õpetatakse noori oma emotsioone juhtima, hoidma sõprus- ja romantikasuhteid, kasvatama enesekindlust, hoiduma ennast hävitavast käitumisest ning jagatakse teavet murdeea kriiside ja aju eripära kohta. Messipäev lõpeb meeleoluka teatrietendusega.

MESSIALA.
Messi laudadesse kogunenud spetsialistid jagavad noortele ideid ja nõuandeid, kuidas olla õnnelik ja tasakaalukas, pakuvad välja lahendusi erinevate muredega seotud probleemidega toimetulemiseks ning räägivad, kuhu abi saamiseks pöörduda. Kõik messil esindatud organisatsioonid on VATEK-i (Vaimse tervise ja heaolu koalitsioon) liikmed, mis tagab nende usaldusväärsuse ja professionaalsuse. Messil on avatud lounge ala vaimse tervise alase kirjanduse väljapanekuga.

AARETEJAHT.
Kas teadsid, et muusikasaalis on üks heeringakarp – tule ja avasta, mis on selle sees ning kuidas see muusikaga seotud on. Otsi üles Jürgen Rooste, vaata talle silma ja saa teada, mis värvi on tema silmad. Mõõda ära rahvusraamatukogu hoone vitraažaken. Avasta, milliseid elamusi rahvusraamatukogu maja endas peidab. Aaretejaht on raamatukogu tutvustav aktiivne ja loov rühmamäng, mille käigus läbivad rühmad iseseisvalt 35-45 minuti jooksul teekonna läbi raamatukogu erinevate korruste. Palume registreerida oma aaretejahi osalus broneerimisvormis hiljemalt 08.10.2018. Aaretejaht toimub kell 11:00, 13:00 ja 15:00, osalejate arv on piiratud. Lisaküsimuste korral pöörduge palun Rahvusraamatukogu haridustegevuse kuraator Pille Slabina poole aadressil Pille.Slabina@nlib.ee.

TÖÖTOAD
Pärastlõunal on plaanis mitmeid põnevaid töötubasi. Vaikuseminutite oma õppija ja õpetajate õpetaja, Noorteprogrammi läbiviija ja koolitaja Kaia Lainola (Köster) viib läbi unikaalset Noorteprogrammi tutvustavat töötuba.
Tutvustuseks kirjutab Kaia:
Kas oled vahel märganud, et tunded on nii tugevad, et neid on raske taluda? Et süüdistavad, kahetsevad või muretsevad mõtted tormavad läbi pea ja ei lase keskenduda? Sul on hea kavatsus, kuid ometi käitud sootuks teisiti? Tea, et see kõik on täiesti normaalne ja sinu võimuses on seda olukorda muuta. Noorteprogramm OMA aitab treenida tähelepanu juhtimist
ja keskendumist; õpetab toime tulema pingete ja stressirohkete olukordadega; kasvatab võimet oma tundeid reguleerida ning vabaneda negatiivsetest mõttemustritest; kujundada heatahtlikku hoiakut ja seeläbi parandada suhteid.
#tunnetevõimuses #emotsioonidejuhtimine #tähelepanujuhtimine #muutused #ärastressa