Vaikuseminutite OMA noorteprogramm on jõudnud paljudesse koolidesse, pakkudes õpetajatele ja õpilastele praktilisi vahendeid vaimse heaolu ja enesejuhtimise toetamiseks. Üks silmapaistvamaid näiteid selle programmi rakendamisest on Gustav Adolfi Gümnaasiumis, kooli tugiteenuste juht Karmen Pruul ja psühholoog Kristiin Tempel jagavad oma kogemust: 

2024. aasta sügisel osalesime Vaikuseminutite OMA noorteprogrammi juhendajate väljaõppel, mille tulemusel saime ka oma koolis noorte vaimse heaoluga tegelemise osas soodsa tuule tiibadesse. Kahepäevasel koolitusel kogetu oli midagi, mis puudutas, pani mõtlema, lõõgastas, täitis hinge ja inspireeris iseendaga tegelema, saadud teadmisi ning võtteid ja kandvaid hetki ka teistega jagama.

Oma kooli vajadustele mõeldes arendasime suuresti just Vaikuseminutite OMA programmi põhjal välja gümnaasiumiastmele suunatud 35-tunnise valikaine, mille nimeks sai enesejuhtimise ja vaimse heaolu kursus. Tunnid toimusid kord nädalas ja paaristunnina (2×45 minutit). Programmi kohaselt praktiseerisime igas ainetunnis ka meelerahuharjutusi ja tegime eksperimente. Valikaine ainekaarti sai lisatud veel eraldi mõtteviisi ja harjumuste kujundamise teema, lisaks jätsime ruumi teemakohase filmi vaatamiseks ja ka seminarideks.

Õpilaste suurest huvist tulenevalt avasime 2 gruppi ja kokku osales esimesel aastal valikaines 29 õpilast. Kahe grupi üheaegne käivitamine andis võimaluse ka kohe õpitut praktiseerida ning läbi kursuse pidevalt teemakäsitlusi omavahel arutada ja tunnijärgselt ka kogemusi jagada.

Juhendajatena vaimustusime nendest tundidest koheselt. Ka õpilastelt hakkas positiivset tagasisidet tulema juba peale esimest tundi. Saime kiiresti kinnitust, et programmi teemad ja tundide soovituslik ülesehitus on midagi, mis õpilasi päriselt puudutab. Noored tahavad kuulda päris elu lugusid, praktiseerida meelerahuharjutusi ja arendada enesekohaseid ja sotsiaal-emotsionaalseid pädevusi. Valikaine lõpus saadud õpilaste tagasiside oli lausa ülivõrdeline, noored pidasid kursuselt saadut väga oluliseks. Ühtlasi said nad ainetunniga oma nädalaplaani konkreetse aja, mil kõik muu jäi kõrvale, sai hoo maha võtta ning endaga kontaktis olemist praktiseerida.

Valdav osa õpilastest jagas ka seda, et mõtlevad järjest teadlikumalt oma harjumustele ja on hakanud ka toimetulekut toetavamaid valikuid tegema. Juhendajatena on meie jaoks väga oluline, et kursuse sisu vastaks täielikult noorte ootustele. Oma esimese aasta kogemuse põhjal täiustame veel mõnevõrra ainekaarti. .

Uue õppeaasta valguses oleme juba mõelnud ka sellele, kuidas luua mõnusam aegruum oma tundideks. Kui lõppenud õppeaastal pakkusime tundides teed ja küpsist õpilastele, siis uuel aastal mõtleme rohkem ka klassiruumi kohandamisele, et tekiks veelgi mugavam ja vestlusringiks sobivam keskkond. 

Oma esimese aasta kogemuse osas jagame seisukohta, mida väljendas üks kursusel osalenud gümnasist: 

Kõik inimesed peaksid sellisel kursusel osalema!

Kas ka sina soovid õpetada noortele vajalikke eluoskuseid ühiskonnas toimetulekuks? Vaikuseminutid noortekursuse juhendaja väljaõpe toimub juba 22.-23. augustil Tartus. 

Vaikuseminutite noortekursusel OMA omandavad noored oskuseid tulla paremini toime:
•   stressi ja väsimusega;
•   keeruliste emotsioonidega, hajeviloleku ning muremõtetega;
•   ärevuse ja meeleolulangusega.

Toimumisaeg:  22.–23. august 2024. a
Toimumiskoht: Tartu (ruumid täpsustamisel)
KoolitajaLii Kaudne

Hind: 250 eurot (sisaldab kahe koolituspäeva maksumust ning ka juhendaja raamatut, ühte töövihikut, isiklikku juurdepääsu noorteäpile ning töövahendite komplekti aktiivtegevuste läbiviimiseks).

Huvi korral REGISTREERU SIIN.

Korraldame kursuse läbiviijatele regulaarseid kogemuskohtumisi ja oleme valmis pakkuma vajaduspõhist nõustamist kursuse läbiviimise ajal.

Juhendaja väljaõpe on kogemuslik st saame ühiselt kogeda kursusel olevaid harjutusi ja eksperimente ning arutleda üheskoos võimalike ettetulevate keerukate kohtade üle, samuti saab väljaõppe läbiviija jagada juba olemasolevaid kogemusi.  Kursuse õppekava leiad siit. Juhendaja väljaõppel osalemine eeldab ka kuni 3-tunnist kodust ettevalmistust.

Väljaõppel osalemise eelduseks on noortega töötamise kogemus ja järgnevate kursuste läbimine:
•   tähelepanu ja meelerahu lühiharjutuste kursus (2 päeva või online 4x2h)
•   Teadliku õpetaja kursus “Õpetaja vaimne tervis ja turvaline õpikeskkond” (4 päeva)
•   Teadveloleku kursus: 2h sinu meelerahu heaks 8 nädalat järjest; iganädalased kohtumised teemadel: teadlikkus, lõdvestumine, kohalolu, mõttemustrid, emotsioonid, suhted, tasakaalus elu, teadlikuna edasi. 

Kui tahad õppida, kuidas teadveloleku pause endagi ellu tuua, siis praktilised tehnikad ja toe nende rakendamiseks saad Vaikusminutite koolitustelt, mille leiad SIIT.