Minu väikesest armsast lapsest on saanud sarvedega saatan … vilksab ehk peast läbi mõte järjekordse keerulise suhtedraama käigus. Tajud ehk tungi teha laps korda, seada karmimaid piire, kehtestada karistusi  igal teol on tagajärg veenad end osavalt. Tema aga püüdleb järjest jõulisemalt sinu kehtestatud raamidest üle.

Luba lapsel iseseisvuda

Teismelisel on aeg hakata iseseisvuma. Arenguliselt vajab ta ruumi enda ümber, otsustamisvabadust ja võimalust katsetada. Ta ei talu nõuandeid või ammugi korraldusi, mis tulevad ülalt-alla.

Vanema roll on muutunud, piirid on nihkunud. Vanemana oma mustrite ja käitumisviiside, hinnangute ja seesmiste ootuste nägemine aitab hoida selgemat vaadet oma lapse suunas. Teismeline vajab enda kõrvale avatud ja usaldavat vestluskaaslast, kes aitaks tal endal jõuda sobilike lahendusteni.  

Esmalt mõista, siis küsi endalt uuesti, kas on vaja õpetada ja hukka mõista

Igasugune surve toob endaga kaasa vastusurve  selle tarkuse avastas juba Isaac Newton. Kui tahad näha tõelist muutust, püüa mõista, küsi ja täpsusta, tunne siirast huvi.

Avarda oma vaadet lapse suhtes  kas oled osanud vaadata, et tal on ka imelisi harjumusi, oskuseid ja valikuid. See, kuhu oma tähelepanu pöörame, saab meie elus ka nähtavaks.

Tea, et sinu arvamus loeb vaid siis, kui seda on küsitud. Proovi esimese asjana mõista ja väljenda seda mõistmist  teismeliste peamine mure ja suur probleemide allikas on tunne, et keegi ei mõista. Kuidas muidu kasvab sinu lapsest empaatiline ja arvestav täiskasvanu?

Tunne teismelise aju iseärasusi

Sinu laps ärkab hommikul ülesse ja juba on ta pahas tujus. No mis jälle? Kuidas sellist protestijat tõsiselt võtta? Kuuled sa häält oma peas.

Teismelise aju on kiires arengus ning seetõttu võib see endaga kaasa tuua hulgaliselt segaseid reaktsioone. Tea, et need ei ole sinu vastu, vaid tema võimetus hetkeolukorda teisiti lahendada.

Keerukad emotsioonid kerkivad ei kuskilt ja kaovad ei kuhugi  ta ise ka ei pruugi sellest aru saada. Neil hetkedel vajab noor kõige enam enda ümber tasakaalukat täskasvanut, kes selgelt mõeldes suudab seada toetavad piirid mina-sõnumite kaudu.

Ole eeskujuks enesejuhtimisoskusega

Enesejuhtimisoskused on õpitavad. Eelkõige õpitakse neid läbi eeskuju. Leia viisid, kuidas ärevas olukorras ise rahulikuks jääda. Jaga oma “tööriistu” lapsega kui võimalust ka temal oma enesejuhtimisoskust tõhustada.

Kaval nipp on esitada enesejuhtimise oskust kui täiskasvanute oskus – oskus, mida meie, täiskasvanud rakendame. See tekitab huvi ja ärgitab seesmist motivatsiooni (tahavad nad ju nii väga suurte maailma liikmed olla).

Kui teismeline on piisavalt “suur” on ka temal võimalus seada oskust kasutada. Tea, et nad tahavad suured olla ja seeläbi kasvab nende sisemine motivatsioon end keerulistes olukordades aidata.

Kui noorel  on tekkinud huvi saad talle tutvustada näiteks Vaikuseminutite nutiäppi, kust leiab hulga lühikesi tähelepanu ja meelerahu harjutusi. Äpi kaudu on tal mugav audioharjutusi kasutada just talle  sobival hetkel – olgu selleks siis uinumine, muremõtted või hajevil tähelepanu õppimise ajal. Kui harjutused omaseks saavad, saab samu tehnikaid kasutada isegi tülide ajal, et olla tasakaalukam.


Autor: Lii Kaudne, Vaikuseminutite noorteprogrammi looja


Tallinnas on noorteprogrammiga 8. jaanuaril alustamas avatud grupp noori, et kasvatada nende enesejuhtimise ja keskendumise võimekust läbi 9 iganädalase kohtumise ja vahepealsete audioharjutuste. Vaata infot siit!

Kui soovid ka ise emotsionaalselt tasakaalukam olla  ja oma peres rahulikumat-sõbralikumat õhkkonda luua, siis võib sulle huvi pakkuda lapsevanemate baaskoolitus. See praktiline väljaõpe toetab mitmekülgselt Sinu igapäevast meelerahu ja annab tõhusa nippide varamu, mida nii enda kui järelkasvuga kasutada. Vaata võimalusi siit!

Vaata videost, mida noored ise Vaikuseminutite kohta räägivad!

Oled oodatud lugema ka Vaikuseminutite noorteprogrammi läbinud teismeliste kogemusi.